menopauze

Een van de grote veranderingen in het leven van een vrouw van middelbare leeftijd is de overgang. Dit heet ook wel de menopauze. Deze gaat gepaard met hormonale schommelingen die allerlei verschijnselen en ongemakken kunnen veroorzaken. Daarnaast heeft de overgang een belangrijk emotioneel aspect. De emoties die daarbij een rol spelen kunnen soms ook blokkades in het lichaam tot gevolg hebben. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is een vrije doorgang van Qi ook van groot belang. Vooral voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.  

Overgangsklachten uiten zich niet bij iedere vrouw op dezelfde manier. Binnen de TCM kijken we dan ook wat de klachten zijn en waar deze vandaan komen. Waar zit de disbalans in het energetisch systeem waardoor deze klacht zich bij deze vrouw zo uit? Wat kunnen we doen om deze disbalans te herstellen waardoor lichaam en geest minder last van deze klachten zal hebben? TCM is dus ook op dit gebied maatwerk.

Binnen de TCM zien we de menopauze als het inslaan van een nieuwe levensfase en misschien wel het inslaan van een nieuw pad dat in deze levensfase bij je past. Acupunctuur kan helpen bij het optimaliseren van de Qi op fysiek en emotioneel gebied.