acupunctuur

De werking van acupunctuur:

Door middel van acupunctuur beïnvloeden we de doorbloeding van het lichaam. Op plaatsen waar het bloed (en dus de energie) niet in een goede balans is, ontstaan klachten. Door naalden op acupunctuurpunten te zetten kunnen we ervoor zorgen dat die balans en de doorbloeding zich herstelt. Een acupunctuurbehandeling is een traject waarvan de duur en het aantal keer afhankelijk is van de ernst van uw klacht, hoelang u er al mee rondloopt en hoe uw leefstijl is ten opzichte van het probleem dat we behandelen.

Er zijn verschillende soorten acupunctuur:
  • Traditionele acupunctuur
  • Acupunctuur met de balansmethode van dokter Tan
  • Acupunctuur met de balansmethode van dokter Tung
  • Shen acupunctuur
  • Ooracupunctuur of ook wel oorreflexologie genoemd
Welke type acupunctuur voor u geschikt is hangt af van de klacht en lichamelijke gesteldheid. Om de juiste behandeling te kunnen geven wordt ieder behandeltraject daarom gestart met een intake. Deze bestaat uit een anamnese, tong- en polsdiagnose. Afhankelijk van de diagnose kan het voorkomen dat de acupunctuur behandeling gecombineerd wordt met massage, cupping, moxa, kruiden en/of voedingsadvies.
 
Behandelingen:
Acupunctuur is van oudsher een preventieve geneeswijze. Helaas denken mensen tegenwoordig pas aan acupunctuur als andere behandelingen niet blijken te werken en de klacht inmiddels chronisch is geworden. Dit is ook de reden waarom men vaak meerdere acupunctuur behandelingen nodig heeft om een klacht te verhelpen.
 

Bij welke klachten is acupunctuur in te zetten?
Ademhalingsstoornissen
Angsttoestanden en burn-out
Bedplassen
Blaasstoornissen
Buikpijn
Concentratiestoornissen
Diarree
Doorbloedingsstoornissen
Verminderde eetlust
Gewrichtsklachten
Hoest
Hoofdpijn, migraine
Hooikoorts, Neusverkoudheid
Ischias / spit
Keelpijn
Kiespijn
Knieklachten
Menstruatieklachten
Nervositeit
Neusbloedingen

Post COVID klachten

Pijnbestrijding
Reumatische aandoeningen
Rugklachten
Slaapproblemen

Spijsverteringsklachten
Vermoeidheid

Hoe werkt acupunctuur?
Acupunctuur is een behandelmethode binnen de Chinese Geneeswijze. Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van steriele naalden die op acupunctuurpunten worden gezet. De acupunctuurpunten zijn te vinden op de meridianen in ons lichaam. Meridianen zijn een netwerk van kanalen waar de Qi (levensenergie) doorheen stroomt. Stel je een meridiaan voor als een rivier: een rivier die stroomt door je lichaam en volgt daarbij een bepaalde weg. Het water in die rivier is de Qi. Als er genoeg Qi op de juiste plaats is stroomt de rivier zonder problemen. Als er een blokkade (stagnatie) in de rivier is zorgt dit voor minder water achter de blokkade en zorgt dit voor verstoring. Acupunctuur is bedoeld voor het uitbalanceren van deze meridianen en dus het oplossen van verstoringen in ons energienetwerk waardoor problemen worden opgelost.

Het effect van acupunctuur:

Acupunctuur is een veilige therapie. U heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. Mensen die acupunctuur hebben ervaren ondervinden vaak meer energie te hebben, beter te slapen, een gezondere eetlust te ontwikkelen en zich meer ontspannen te voelen.

Wat gebeurt er tijdens een consult?
Het eerste consult bestaat uit een intake gesprek en de eerste behandeling. Bij de intake wil ik helder krijgen wat uw problemen zijn en wat de onderliggende oorzaak is. 

Daarna mag u plaats nemen op de behandelbank en voel ik aan uw pols om een polsdiagnose te stellen. Ook bekijk ik uw tong om een tongdiagnose te stellen. Uit de intake, de polsdiagnose en de tongdiagnose ontstaat de uiteindelijke (Chinese) diagnose. Daaruit volgt een persoonlijk behandelplan. Ik leg u uit wat ik doe en waarom ik dat doe. Dit maakt de behandeling concreet. De Chinese diagnose is gestoeld op een energetisch systeem waarmee we meridianen behandelen. Ieder persoon en ieder lichaam is uniek. Ik bespreek met u wat ik voor u kan doen, hoe lang ik nodig ga hebben en welke middelen ik voor u in ga zetten. Iedereen heeft zijn eigen tijd en aanpak nodig.